در حال حاضر قوانین سازمان امور مالیاتی به شکلی تغییر میکند که تا حد قابل توجهی، رضایت مودیان مالیاتی به آن جلب شود.
بسیاری از اصلاحات تغییرات مربوط به ماده ۱۶۹ به منظور جلب رضایت پرداخت کنندگان مالیات برای سازماندهی بهتر امور انجام شده است. الزامات و تکالیفی که در این ماده قانونی بیان شده است به منظور اجرا و رعایت حقوق مودیان و همچنین شفاف سازی مسائل مربوط به امور مالیاتی کشور میباشد. افزودن این ماده به قانون مالیات مستقیم موجب شد تا بسیاری از بخشهای اجرایی و اشخاص حقیقی یا حقوقی که موظف به پرداخت مالیات هستند، با دقت بیشتری برای اجرایی کردن تکالیف خود اقدام کنند.
یکی از مفاهیم جدید در مالیات مستقیم صورت معاملات فصلی میباشد. این قانون طی چند سال اخیر برخی از مشاغل را شامل میشود.
مهمترین ویژگیهای صورت معاملات فصلی سرعت بخشی در فرایند، بررسی و ارزیابی مالیات و در نهایت ایجاد شفافیت در مدت زمان کوتاه است.
مدت زمان تعریف شده آن سه ماهه بوده و هر سال فروردین ماه آغاز این دوره سه ماهه خواهد بود.
مودی موظف است پس از هر دوره، فهرستی از اطلاعات معاملات انجام شده و اطلاعات طرف معامله را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کند.
آیا صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده متفاوت است؟
برای درک بهتر این مفاهیم میتوانید از بهترین مشاور مالیاتی اصفهان کمک بگیرید. با این حال لازم به ذکر است که در قوانین مربوط به صورت معاملات فصلی، ارائه فهرست معاملات انجام شده لازم است و نیازی به پرداخت مالیات جداگانه نخواهید داشت.
این قانون به منظور شفافتر شدن روشهای معامله اجرا میشود. از طرف دیگر در مالیات ارزش افزوده مشمولین علاوه بر پرداخت مالیات مکلف به تسلیم صورت معاملات فصلی هستند.
برخی از قوانین مربوط به ماده ۱۶۹ شامل معاملات فصلی نیز میگردد برخی از آنها به شرح زیر است:
۱- لازم است تمام بخشهای اجرایی فهرستی از معاملات انجام شده و صورتحساب پرداختهای قرارداد را پس از پایان هر فصل نهایتا تا یک چهل و پنج روز پس از پایان فصل، به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نمایند.
۲- تبصره ۱ این موضوع از قانون بیان میکند که چنانچه هزینههای معاملات و خرید و فروش تا میزان ۱۰ درصد از مبلغ حد نصاب نباشد، نیازی به درج جداگانه در صورت معاملات فصلی نخواهد بود. در این حالت لازم است معاملات انجام شده در یک فهرست سه ماهه خرید به صورت تجمیعی بیان شود.
۳- کارشناسان حوزه خدمات مشاوره مالیاتی بیان میکنند که ماده ۱۶۹ ملزم میداند که سازمان امور مالیاتی برای کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی شماره اقتصادی صادر کند. به این جهت که آنها موظف هستند برای انجام معاملات شماره اقتصادی درج شده بر روی کارت اقتصادی را در صورتحسابهای صادره وارد کنند.
تا زمانی که افراد کد اقتصادی خود را دریافت نکرده باشند، میتوانند از شماره ملی (اشخاص حقیقی) و یا شناسه ملی (اشخاص حقوقی) برای انجام معاملات خود استفاده کنند.
پس از انجام این کار لازم است تمامی افراد فهرستی از معاملات انجام شده پس از پایان دوره را تا یک ماه و نیم بعد از آن به اداره امور مالیاتی تسلیم کنند.
می توانید از مشاوره مالیاتی خود بخواهید تا به صورت الکترونیکی برای انجام این کار اقدام نماید.
اطلاعات موردنیاز در صورت معاملات فصلی
همانطور که اشاره کردیم لازم است که مشمولین این قانون علاوه بر وارد کردن اطلاعات معامله انجام شده به طور صحیح، شمارههای اقتصادی خریدار و فروشنده را نیز در آن وارد کنند. این در حالی است که در بخشهای بزرگتر و مهمتر مانند صادرات و واردات کد گمرک ترخیص کننده و شماره اختصاصی اشخاص خارجی از جمله مواردی است که نیاز به درج آن در صورت معاملات خواهد بود.
از طرف دیگر اگر معامله به صورت ارزی انجام شود، نیاز است نوع ارز مبادله شده، مبالغ آن، نرخ برابری و معادل ریالی آن به صورت دقیق در فهرست معاملات فصلی وارد شود.
یکی از مهمترین وظایف مشاوران مالیاتی در اختیار گذاشتن اطلاعات لازم به مودیان است.
چه کسانی از ارسال صورت معاملات فصلی معاف هستند؟
در کنار تمام قوانین ذکر شده استثنائات و معافیتهایی نیز وجود دارد که بسیاری از افراد را از ارسال صورت معاملات معاف میکند.
برخی از آنها به شرح زیر است:
افراد معاف از وارد کردن شماره اقتصادی
۱- اگر معامله با اشخاص حقیقی به مبلغ ۵ درصد تا حد نصاب باشد.
۲- فروش کالا و ارائه خدمات به مصرفکنندگان نهایی
علاوه بر این موارد عنوان شده مودیانی وجود دارند که طی انجام معاملات نیاز به ارسال صورتحساب ندارند.
این معاملات به شرح زیر است:
شرایط معاف از ارسال صورتحساب
۱- موارد مربوط اوراق بهادار سود و کارمزد خرید و فروش سهام
۲- پرداخت حق عضویت اعضای احزاب و انجمنها یا مجامع حرفه ای
۳- اهدای جوایز، کمکهای خیریه و هدایای بلاعوض
۴- مبالغی که تحت عنوان جریمه و خسارت پرداخت میشود
مناسبترین روش تهیه صورت معاملات فصلی
همانطور که به آن اشاره کردیم تهیه و تنظیم صورت معاملات فصلی پیچیدگیها و قوانین زیادی را در بر دارد. اگر به تنهایی از عهده آن بر نمیآیید، میتوانید از مشاوره مالی و مالیاتی اصفهان کمک بگیرید.
مسئلهای که وجود دارد این است که ارسال صورت معاملات فصلی در اظهارنامههای مالیاتی شما وارد شده و به عنوان معیاری برای سنجش مالیات پرداختی خواهد بود. بنابراین این مساله بر روی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی اصفهان تاثیر میگذارد.
یکی از بهترین روشها به منظور تهیه صورتحسابهای مالی، ارسال آن به صورت صحیح و با دقت بالاست.
در این هنگام اگر از یک مشاوره مالیاتی مجرب و زبده در این زمینه کمک بگیرید، عملکرد بهتری ارائه خواهید داد.
به این دلیل که بسیاری از آنها سالهای بسیاری در حوزههای حسابداری و تهیه صورتحسابهای مالی فعالیت داشتند و با بهترین روش میتوانند به شما در تهیه و تنظیم صورت معاملات فصلی کمک کنند.
موسسات و شرکتهای بسیاری در زمینهی خدمات مالی و حسابداری در اصفهان وجود دارد که میتوانید با شناسایی آنها از همکاری مشاوران مالیاتی مجرب و ماهر این شرکتها بهرهمند شوید.
به یاد داشته باشی که به کمک آنها قادر خواهید بود تا حد قابل توجهی به آینده مالی خود کمک کنید.